Пушачите, които преминават на устройства за нагряване на тютюн са по-малко изложени на

...
Пушачите, които преминават на устройства за нагряване на тютюн са по-малко изложени на
Коментари Харесай

Нагреваеми тютюневи продукти: рисковете и ползите

Пушачите, които минават на устройства за нагряване на тютюн са по-малко изложени на нездравословни субстанции от тези, които не престават да пушат цигари. Това е заключението от теоретичен обзор, който обгръща данни от 11 изследвания измежду над 2600 души. 
Всичко по тематиката: Електронни цигари 25
В разбора, публикуван от John Wiley & Sons, Ltd. от името на  The Cochrane Collaboration, се прецизира, че най-ниски равнища на излагането на нездравословни субстанции въпреки всичко се регистрират при хората, които изцяло са спрели да използват цигари и тютюневи продукти, само че въпреки всичко най-вредно си остава пушенето.

При потребление на алтернативи на горимите цигари, научният обзор установи по-ниско излагане на редица нездравословни субстанции, свързани с развиването на  онкологични, сърдечносъдови  и респираторни заболявания. 

„ Това значи, че е допустимо прекосяването от цигари на нагреваеми тютюневи артикули да понижи възможностите за развиване на тези диагнози , само че към момента няма задоволително данни, за да твърдим това сигурно. Всички изследвания са с къса дълготрайност, а за развиването на болести, свързани с пушенето, е необходимо повече време “, показват откривателите. 

Повечето нездравословни последици от цигаритесе дължат на вдишването на токсични субстанции, които се отделят при  горенето на тютюна. В нагреваемите тютюневи продукти, като IQOS и lil.SOLID 2.0, горене липсва. Вместо него тютюнът се нагрява и не се отделя пушек, в който се съдържат рисковите субстанции.



Така пушачите, които не могат да спрат никотина, могат да заместят цигарите с доста по-малко нездравословна опция. В страните, в които нагреваемите тютюневи артикули към този момент са всеобщо решение за отвод от пушенето, позитивните резултати са забележими.

Един от образците е Япония, където IQOS навлезе на пазара през 2016 година и понижи фрапантно каузи на пушачите. 22% от тях използват електронното устройство за нагряване на тютюн, а последните данни сочат, че Япония регистрира и понижаване на хоспитализациите в страната след всеобщия преход към бездимната алтернатива. 

Две японски изследвания, в които се изследва смяната в продажбите на цигари след навлизането на IQOS откриват, че спадът се форсира след стартирането на устройството на пазара. Това съгласно анализаторите демонстрира, че нагреваемите тютюневи артикули може да са сурогат, а не допълнение на цигарите. 

Електронните цигари и нагреваемите продукти – какво демонстрират проучванията?



Научните данни занапред се усилват и дават все по-ясни доказателства за публичните изгоди от бездимните други възможности на цигарите по отношение на продължителното пушене. Докато за IQOS към момента няма изрично дълготрайно изследване, което да показва дали с изключение на за понижаване на вредата, пушачът може да употребява устройството и за отвод от цигарите, то за електронните цигари доказателствата от самостоятелни изследвания се усилват всяка година. Причината е, че е-цигарите участват по-отдавна на пазараи има опция за тяхното проучване.

И при двата продукта вредата е понижена поради неналичието на горене – IQOS устройството нагрява стик с тютюн, а електронната цигара – течност, която съдържа никотин.  

За разлика от нагреваемите тютюневи продукти, вече има доказателства, че електронните цигари помагат на хората да спрат да пушат горими цигари. 

„ Слонът в стаята е вредата от пушенето. Цигарите убиват повече хора от Covid–19, само че към момента се продават. Вредата от тютюнопушенето не е нова и затова не е вълнуваща, до момента в който доказателствата от електронните цигари са нови и затова вълнуващи. Има 2 разнообразни метода за тестване дали електронните цигари оказват помощ на пушачите да се откажат: електронни цигари спрямо никотин-заместваща терапия и никотинови електронни цигари спрямо неникотинови електронни цигари. И двете демонстрират в действителност ясно нарастване на броя на хората, отказващи цигарите благодарение на никотиновите електронни цигари “, споделя Джейми Хартман – Бойс, анализатор от Cochran по въпросите на контрола на тютюна и намаляването на вредата.

„ Тези доказателства порастват непрестанно и ускоряват увереността ни в тези разбори. Така че всякога, когато приказваме за електронни цигари, и изключително когато приказваме за нови доказателства, би трябвало да приказваме за вредите от тютюнопушенето. Темата не може да продължи да бъде пренебрегната “, споделя Хартман – Бойс.

През 2020 година Агенцията за публично здраве на Англия уточни електронните цигари в композиция с психическа поддръжка като най-успешния способ за прекъсване на тютюнопушене, съгласно статистиката на здравните си управляващи. От към месец лекарите на Острова даже към този момент имат публична процедура и указания по какъв начин да подхождат с пациентите – пълнолетни пушачи, които да посъветват да преминат към по-малко нездравословната опция на цигарите.

Употребата на нагреваеми тютюневи артикули към този момент остава по-рядко срещана в Обединеното кралство и Съединени американски щати, където пазарът на електронни цигари е добре развъртян години преди навлизането на устройствата от този вид. 

На другия полюс е Япония, където без значение от потвърдените изгоди за публичното здраве от бездимните други възможности като IQOS на личната им територия, страната налага ограничения, които на процедура водят до възбрана на продажбите на електронни цигари. 

В търсене на по-малката щета от пушенето



Тютюневите компании настояват, че от десетилетия търсят по-малко нездравословна цигара. Някои от тези опити, включително въвеждането на дупчици за вентилация при цигарените филтри, по-скоро им навредиха. 

Електронната цигара е първата никотинова немедицинска опция на цигарите, която се харесва на огромен брой пушачи по света. Но електронните цигари не съдържат тютюн и много от техните производители не са обвързани с цигарените компании. Вместо това доста тютюневи компании насочиха усилията си за създаване на устройства за нагряване на тютюна – пазар, който те могат да управляват в по-голяма степен посредством патенти.

През 2014 година с въвеждането на IQOS от Филип Морис Интернешънъл на пилотни пазари продажбите бързо се усилиха в Япония и Южна Корея, а другите тютюневи компании показаха свои електронни устройства за нагряване на тютюн. Сред най- известните такива устройства към днешна дата са glo на Бритиш Американ Табако и Ploom на Джапан Табако Интернешънъл.

Голяма част от изследванията на сигурността на нагреваемите тютюневи артикули са на Филип Морис Интернешънъл, които подадоха заявление да се позволи продажбата на IQOS в Съединени американски щати като тютюнево произведение с „ понижено излагане “ и „ понижен риск “. През 2019 година Съединени американски щати издадоха позволение системата за нагряване на тютюн да се предлага като артикул с понижено излагане на риск. В прегледа си американските управляващи се произнесоха, че „ цялостното прекосяване от стандартни цигари на системата IQOS доста понижава излагането на организма на нездравословни и евентуално нездравословни субстанции “.

Заявлението за понижен риск не бе уважено, тъй като „ няма задоволително доказателства в подкрепа и на двете твърдения за понижен риск от развиване на болести, свързани с пушенето и за понижен риск от вредно влияние ”. Необходими са още доказателства, с цел да сме сигурни как нагреваемите тютюневи продукти влияят на човешкото здраве. 
Всичко по тематиката: Електронни цигари 25  Проучване от Нова Зеландия: Вейпингът понижава броя на пушачите Проучване от Нова Зеландия: Вейпингът понижава броя на пушачите  Филип Морис България показа нов, корейски бездимен артикул Филип Морис България показа нов, корейски бездимен артикул  СЗО: Около 500 хиляди души ще умрат в Европа, в случай че не бъдат затегнати разпоредбите против COVID-19 СЗО: Около 500 хиляди души ще умрат в Европа, в случай че не бъдат затегнати разпоредбите против COVID-19
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР